Du betalar ett courtage hos Nordea vid köp och sälj

Det är populärt att investera i aktiemarknaden genom att köpa och sälja aktier. Potentiellt sätt kan du också göra stora vinster på dina aktieaffärer. Men när du köper eller säljer en aktie behöver du betala ett courtage hos Nordea, eller vilken mäklare du än använder dig av. Detta är den avgift som tas ut när du handlar på aktiemarknaden och köper andelar i olika bolag. Därför kommer den vinst som du gör genom dina affärer bland annat påverkas av hur aktiekursen utvecklas samt hur stort courtaget är.

När du gör aktieförsäljningar betalar du courtage hos Nordea

Du betalar en avgift till mäklaren när du köper eller säljer aktier. Utöver att du tvingas betala ett courtage hos Nordea när du gör aktieaffärer bör du även tänka på att:

  • Du behöver läsa på om de bolag som du vill investera i. När du bestämmer dig för att handla med aktier är det viktigt att du gör dina efterforskningar. Detta för att sätta dig in i det bolag som du har tänkt investera i. Läs gärna igenom bolagets årsredovisning och kvartalsrapporter. På så vis kan du bilda dig en bra uppfattning om hur bra eller dåligt bolaget faktiskt går. Dessutom bör du tänka på att diversifiera din portfölj genom att investera i flera olika aktier, och därigenom sänka risken i portföljen.
  • Det finns flera olika typer av konton som du kan använda för dina investeringar. När du har bestämt dig för att köpa en viss aktie kan du göra detta genom att öppna ett konto hos en mäklare. Det finns flera olika typer av konton du kan använda dig av för att handla med aktier. Några exempel på sådana är: aktiedepå, investeringssparkonto (ISK) och kapitalförsäkring (KF). Allesammans har sina fördelar och nackdelar, så det är viktigt att du läser på och väljer den kontotyp som passar dig bäst.
  • Ibland kan du behöva sälja för att ta hem vinst eller begränsa dina förluster. I samband med att du ska sälja aktier behöver du fatta detta beslut utifrån dina mål med investeringen och din risktolerans. Om till exempel en aktie har gått bra och du vill ta hem lite vinst kan detta vara ett skäl att sälja lite grann. Å andra sidan kan du även vilja göra en försäljning om bolaget inte har gått bra utan du snarare vill begränsa dina förluster i aktien.